Voor tandheelkundige instrumenten wordt gebruikgemaakt van zeer hoogwaardige metaallegeringen. Deze stoffen zijn veelal zeldzaam, zodat het loont om er zuinig mee om te springen. In het kader van duurzaam omgaan met de planeet is het daarom vanzelfsprekend om instrumenten zo lang mogelijk te gebruiken.

Tijdig kundig slijpen, verlengt de levensduur van een instrument. Instrumenten die erg bot zijn, moeten intensiever geslepen worden, waardoor veel materiaal verloren gaat. Daarnaast is het gebruik van botte instrumenten aanmerkelijk belastender voor elementen en behandelaar dan de inzet van scherp gereedschap.

 

In principe kan iedereen leren slijpen; een cursus van een halve dag wordt op vele plaatsen aangeboden. De vaardigheid om behoorlijk te slijpen vereist echter een behoorlijke mate van geoefendheid, die meestal pas ontstaat na veel slijpen. In weinig praktijken zijn er mensen die hier een behoorlijk niveau in bereiken, waardoor instrumenten vaak onvoldoende of verkeerd geslepen worden. De levensduur van de instrumenten wordt hierdoor bekort, terwijl aan de andere kant werkplezier en omzetontwikkeling achterblijven.

Slijpt u uw tandheelkundige instrumenten nog zelf?

Neem contact op